Wanneer je met de auto op reis gaat, dan start de reis eigenlijk al van zodra je je straat uitrijdt. Alleen al de rit van en naar je eindbestemming is een avontuur op zich. Elk vrij plekje is ingenomen door hetzij bagage, een frigobox of een gezinslid. Heerlijk is het, om op het ritme van Franse chansons, de Autoroute du Soleil te trotseren. Met de auto op reis gaan, geeft je volledige vrijheid. Je gaat en staat waar je wil, en je neemt zoveel bagage mee als je wil. Toch is het opletten geblazen met een overvolle auto aan bagage, want die zijn vaak het doelwit van autodieven. We geven je alvast enkele tips mee om je preventief te beschermen tegen autodiefstal op reis.

Maak van je wagen geen etalage

De kans is groot dat wanneer je met de wagen op reis gaat je ook een laptop meeneemt om bijvoorbeeld ‘s avonds op het terras nog een film te bekijken. Zorg ervoor dat laptops en al hun toebehoren goed opgeborgen zijn en uit het zicht liggen in je voertuig. Bekijken je kinderen tijdens de autorit een film op de achterbank? Zorg er dan voor wanneer je uitstapt om even de benen te strekken, je de laptop niet zomaar op de achterbank laat liggen. Dit niet alleen in functie van diefstalpreventie, ook om oververhitting van je laptop te voorkomen. In een geparkeerde wagen, kunnen de temperaturen nogal snel de hoogte inschieten.

Vermijd ook om toestellen zoals een GPS, een radarverklikker of een GSM zichtbaar achter te laten in je wagen. Kan je om een of andere reden deze voorwerpen niet meenemen, stop ze dan in de koffer of leg ze in het handschoenkastje en doe dit op slot.

Hoe minder aanwijzingen, hoe beter

Wanneer al je waardevolle spullen uit het zicht zijn maar er wel hier en daar nog kabels, opladers, adaptors en houders liggen of hangen, verklik je jezelf tegen autodieven. Zorg er dus ook steeds voor dat deze zaken niet zichtbaar zijn. Staat je wagen voor een langere periode stil? Veeg dan de zuignapafdrukken van je GPS-houder van je voorruit.

Heb je geen waardevolle spullen opgeborgen in het handschoenkastje van je wagen? Laat de klep dan openstaan om aan te tonen dat er daar alleszins niets te zoeken valt.

Sluiten is key

Zorg ervoor dat je wagen altijd goed afgesloten is! Ook al laat je deze maar voor even achter. Ben je slachtoffer van een auto-inbraak, maar was je wagen niet op slot? Dan moet je niet rekenen op een schadevergoeding. Sluit je auto dus altijd en laat nooit je sleutel op het contact zitten. Ook niet als je snel iets uit de koffer wil halen. Verstop ook nooit een reservesleutel op een geheime plaats in de wagen.

Slim parkeren

Ben je aangekomen op je eindbestemming en blijft je auto daar voor een langere tijd stilstaan? Bijvoorbeeld tot je weer naar huis vertrekt? Dan is het aangeraden om je autodocumenten niet in de wagen te laten liggen. Het is ook altijd een goed idee om een kopie van je boorddocumenten mee te nemen en op een andere veilige plaats te bewaren.

Parkeer zo weinig mogelijk op afgelegen of donkere plaatsen. Kies bij voorkeur voor een niet afgelegen, druk bezochte en goed verlichte parkeerplaats. Een extra tip die we graag meegeven is om de wielen van je geparkeerde wagen steeds in de richting van het voetpad te draaien.

Met al deze preventietips tegen autodiefstal, ben je alvast goed voorbereid op een zorgeloze autovakantie. Je makelaar wenst je een veilige en deugddoende vakantie!

Terug naar overzicht