Het leven van een bedrijfsleider is niet altijd eenvoudig. Zelfs al kunt u ze tot een minimum beperken, risico’s zijn en blijven nu eenmaal eigen aan het beroepsleven. Daarom wilt u uw resultaten en uzelf zo goed mogelijk beschermen.
Er bestaan verzekeringen die de schade dekken die derden zouden kunnen lijden door de uitoefening van uw activiteiten. En dat voor zover uw aansprakelijkheid betrokken is.
- Een klant struikelt over een slecht gelegd tapijt in uw bedrijf en breekt zijn been. Draait u op voor zijn ziekenhuiskosten?
- Een van uw medewerkers is materiaal aan het lossen en beschadigt daarbij een voertuig dat in de nabijheid geparkeerd staat. Wie betaalt de herstellingen?
- U levert een afgewerkt product bij een klant. Dat blijkt beschadigd te zijn. Zal het terugbetaald worden?
Samen kunnen wij op al deze vragen antwoorden. Wij stellen een volledig nazicht voor van uw verschillende verzekeringen en een vergelijking met andere oplossingen.
Bovendien raad ik u de verzekering Burgerrechtelijke aansprakelijkheid na levering aan. Deze vergoedt de buitencontractuele en contractuele aansprakelijkheid voor schade aan derden toegebracht door een verzekerde na levering of door de werken na de uitoefening van de beroepsbezigheid van de onderneming, voor zover deze schade-eisen betrekking hebben op schade die zich voordoen tijdens de geldigheid van de polis.
De dekking van de toevertrouwde goederen is de ideale aanvulling bij de BA bedrijf: vergoedt schade aan de goederen die aan u toevertrouwd zijn.
Rechtsbijstand: neemt de verdediging van de verzekerde op zich bij een schadegeval, hetzij in hoedanigheid van eiser of verweerder; de ten laste neming van kosten en honoraria van de advocaten, experts en deurwaarders, evenals gerechtskosten met het nemen van minnelijke of gerechtelijke verhaalsvorderingen.
Bovenvermelde overzicht is louter informatief. Juiste waarborgen en dekkingsmodaliteiten worden samen met u besproken.
- Een vergoeding voor de medische kosten
- Een dagvergoeding voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid
- Een rente in geval van blijvende arbeidsongeschiktheid of overlijden
Welk zijn de optionele waarborgen?
- Dekking van het gedeelte van het loon dat het wettelijk maximum overschrijdt
- Dekking van privéongevallen van werknemers
- Dekking van de bedrijfsleiders die een optimale dekking willen
Tip: bent u zaakvoerder of zelfstandige zonder, of met personeel? Denk aan een ongevallenverzekering 24/24 Beroeps- en Privéleven. Deze verzekering zorgt ervoor dat u beschermd bent tegen de gevolgen van een ongeval tijdens uw beroepsactiviteiten of in uw privéleven.
Hoe een arbeidsongeval aangeven?
Elk arbeidsongeval moet zo spoedig mogelijk worden aangegeven door de werkgever aan zijn verzekeraar. De werknemer of een van zijn gezinsleden kunnen het ongeval ook aangeven. De aangifte moet gebeuren met een speciaal formulier, waaraan een medisch getuigschrift wordt toegevoegd.
Om een arbeids(weg)ongeval aan te geven dient een voorgeschreven aangifteformulier te worden ingevuld. Dit document kan manueel (papieren versie) ofwel elektronisch (indien aangeboden door uw arbeidsongevallenverzekeringsmaatschappij) worden ingevuld en vervolgens naar de gepaste verzekeringsmaatschappij worden verzonden.
Een aangifte kan ook elektronisch worden uitgevoerd via het Portaal van de sociale zekerheid. Om dit uit te voeren, heeft u een specifieke toegang nodig (https://www.socialsecurity.be/site_nl/general/helpcentre/registration/register/index.htm). Van de aangifte (met uniek nummer) krijgt u een kopie per e-mail.
Download hier de ongevalsaangifte Arbeidsongevallen
Medisch attest van eerste vaststelling
Meer informatie gewenst?
Bel ons op het nummer 051/30.47.97 voor een afspraak.
Dan maken wij u wegwijs in deze materie en zoeken we samen met u de beste oplossing voor uzelf en uw medewerkers.
U bent bestuurder of beheerder van een onderneming of vzw, dan hebt u geen gemakkelijke taak. Niet alleen maakt u vaak lange en vermoeiende dagen, de zware verantwoordelijkheden brengen bovendien steeds meer stress met zich mee. En of dit nog niet volstaat, loopt u bovendien een risico verbonden aan uw aansprakelijkheid als bestuurder. Een risico dat, bij fouten of nalatigheid in de uitoefening van uw functie, zelfs uw privévermogen kan bedreigen!
Factoren als de steeds striktere wetgeving op de vennootschappen en de toenemende complexiteit van het economische leven doen dit risico onophoudelijk toenemen. En dit effect wordt nog versterkt door de internationalisering van het bedrijfsleven, de fusie van ondernemingen en andere technische evoluties.
Een verzekering voor de burgerlijke aansprakelijkheid van bestuurders of beheerders van een vennootschap is voor bedrijfsleiders dan ook onmisbaar. Daarom stellen wij een bestuurdersverzekering voor. Een oplossing op maat van KMO’s en verenigingen.
- Een product op maat van KMO’s en vzw’s
- Een contract zonder verborgen uitzonderingen
- Een dekking tegen alle financiële klachten gericht tegen uw klanten
- Aanzienlijke tussenkomsten in de verdedigingskosten
- Een eenvoudige onderschrijving en een gemakkelijk beheer
Iedereen die financiële schade geleden heeft, kan een klacht indienen tegen één of meerdere bestuurders.De eiser moet wel kunnen bewijzen dat een fout van de bestuurder aan de basis ligt van de geleden schade.
Enkele veelgestelde vragen
- De algemene vergadering geeft toch elk jaar kwijting aan zijn bestuurders?
In principe zal de algemene vergadering, in een afzonderlijke stemming, na de goedkeuring van de jaarrekening inderdaad zijn bestuurders via de zogenaamde kwijting ontlasten van hun aansprakelijkheid tegenover de vennootschap voor het afgelopen boekjaar. Dit stelt de bestuurder echter geenszins volledig veilig:- De kwijting geldt enkel voor de contractuele aansprakelijkheid tegenover de vennootschap. Ze heeft dus alleen betrekking op de bestuursfouten en niet op de andere vormen van fouten. Bovendien is ze slechts geldig tussen de rechtspersoon en zijn bestuurders, en dus niet tegenover derden en minderheidsaandeelhouders die niet meestemden;
- Indien de vennootschap failliet gaat, kan de curator ter verdediging van de belangen van de schuldeisers de bestuurder toch nog aanspreken.
- Kan de bestuurder zich niet contractueel vrijwaren tegenover eventuele aanspraken op het moment dat hij zijn mandaat aanvaardt?
- Een dergelijke contractuele vrijwaring is inderdaad mogelijk, maar dit betekent dat de financiële gevolgen door de vennootschap gedragen moeten worden. Deze oplossing verplaatst dus enkel het probleem.
De objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing is, zoals het contract arbeidsongevallen, een wettelijk verplichte verzekering.
Bij het afsluiten van de polis is de verzekeringsmaatschappij verplicht een verzekeringsattest af te leveren dat moet worden overgemaakt aan de burgemeester.
Volgende inrichtingen dienen een dergelijke verzekering af te sluiten:
- Dancings, discotheken en alle openbare gelegenheden waar gedanst wordt
- Restaurants, frituren en drankgelegenheden, wanneer de totale voor het publiek toegankelijke oppervlakte ten minste 50 m2 bedraagt
- Hotels en motels met ten minste 4 kamers en die ten minste 10 klanten kunnen ontvangen
- Kleinhandelswinkels waarvan de verkoopruimte en de aanpalende opslagruimte een totale oppervlakte van ten minste 1000 m2 hebben
- Jeugdherbergen
- Artistieke cabarets en circussen
- Bioscopen en theaters
- Casino’s
- Culturele centra
- Polyvalente zalen voor ondermeer voorstellingen, openbare vergaderingen en sportmanifestaties
- Sportzalen
- Schietstands
- Stadions
- Handelsbeurzen en tentoonstellingszalen
- Gesloten kermisinstallaties waarvan de totale voor het publiek toegankelijke oppervlakte ten minste 100 m2 bedraagt
- Opblaasbare structuren
- Handelsgalerijen waarvan de totale voor het publiek toegankelijke oppervlakte gelijk is aan of groter is dan 1000 m2
- Pretparken
- Ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen
- Serviceflatgebouwen, woningcomplexen met dienstverlening en rusthuizen voor bejaarden
- Inrichtingen voor onderwijs en beroepsopleiding
- Kantoorgebouwen waarvan de totale voor het publiek toegankelijke oppervlakte ten minste 500 m2 bedraagt
- Stations, het geheel van metronetwerken en luchthavens
- Gebouwen voor de uitoefening van erediensten, waarvan de totale voor het publiek toegankelijke oppervlakte ten minste 1000 m2 bedraagt
- Gebouwen van de Hoven en de Rechtbanken