Waar thuiswerk vroeger sporadisch plaatsvond omwille van noodgedwongen redenen, is het voor vele werknemers reeds dagelijkse kost! Maar hoe zit het met een arbeidsongeval op jouw thuisfront? Dat verplaatst zich gewoonweg mee! We lichten de regeltjes even toe.

Wat is een arbeidsongeval?

Zowat iedere activiteit die in een arbeidsovereenkomst beschreven staat, kan escaleren in een arbeidsongeval. Wil dit zeggen dat ook ieder voorval als een arbeidsongeval beschouwd wordt? Neen! Enkele criteria zijn essentieel:

  • Het ongeluk had ook op het werk kunnen gebeuren, zoals struikelen over een tapijt of je hand verbranden aan het koffieapparaat.
  • Het ongeluk moet voorvallen tijdens de werkuren die je met je baas besproken hebt. Ook pauzes maken deel uit van jouw werkdag, althans wanneer deze tijdens een werkdag op de oorspronkelijke werkvloer voorvallen.
  • Het ongeluk vindt plaats op de afgesproken plaats.

Wanneer is het geen arbeidsongeval?

Een ongeluk dat plaatsvindt bij jou thuis, dat in geen geval kan plaatsvinden op de werkvloer, wordt niet beschouwd als een arbeidsongeval. Denk bijvoorbeeld aan jouw hond die jou bijt of je voet die bezeerd raakt nadat je het gras afmaait. Dit zijn voorbeelden die niet op de werkvloer kunnen plaatsvinden, en zodus ook niet beschouwd worden als een arbeidsongeval, ongeacht de tijd en de plaats waar het ongeluk zich voordoet.

Ben je werkgever en wens je een arbeidsongevallenverzekering aan te gaan voor jouw onderneming? Bel ons op, dan plannen we meteen een afspraak in!

Terug naar overzicht