Is je vader van plan een nieuwe wagen te kopen en mag jij zijn vorige auto overnemen? Of is je moeder komen te gaan en wil je haar auto behouden om je zoon er mee te leren rijden? Is zo’n overdracht dan eigenlijk toegestaan zonder verkoopakte en moet je hier belasting op betalen? We leggen je alles uit in onderstaand artikel.

Is een overdracht van een auto en kentekenplaat eigenlijk zomaar toegestaan?

Ja, althans, in 3 gevallen is het mogelijk om een wagen over te nemen zonder verkoopakte en wijziging van de kentekenplaat. Zo kan je de wagen overnemen van je (overleden) echtgenoot, je wettelijk samenwonende partner of van een van je ouders. In alle andere gevallen is het niet mogelijk om een overname te doen zonder verkoopakte en wijziging van kentekenplaat.

Moet ik dan nog eens belasting op inverkeerstelling betalen?

Elke eigenaar van een nieuwe of tweedehandswagen moet vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg in België een belasting op inverkeerstelling eenmalig betalen. Maar hoe zit dat als je een wagen overneemt? Moet je deze belasting dan nog eens betalen of niet?

Als je het voertuig overneemt van je echtgenoot, je wettelijk samenwonende partner, je ex-partner of je ex-wettelijke samenwonende partner, dan heb je geluk. In deze gevallen moet je niet nog eens de BIV (belasting inverkeerstelling) betalen wanneer je het voertuig opnieuw inschrijft. Let wel op dat deze regel enkel geldt als de scheiding nog niet definitief is en jullie nog niet officieel uit elkaar zijn. Heeft je overleden partner de BIV al betaald? Dan volstaat dat en hoef je deze belasting niet nog eens te betalen.

Neem je de wagen van je vader of moeder over? Dan moet je deze belasting wel opnieuw betalen. 

Mag ik dan onmiddellijk de baan op?

Of je nu de wagen van je (groot)ouders of de wagen van je partner overneemt, sowieso zal je wat administratie in orde moeten brengen. Zo moet je bij de overname van een ouder je geboorteakte afhalen bij de gemeente, een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouders, manuele inschrijving bij de DIV regelen. Veel geloop en geregel dus! Reken er maar op dat het snel een maand kan duren voor alles wettelijk in orde is en dat je in die tussentijd als zoon of dochter de wagen dus niet kan gebruiken.

Neem je de wagen van je partner over? Dan heb je meer geluk, want dan wordt het door de vingers gezien dat je met de wagen rijdt terwijl de administratie in orde gebracht wordt.

Wat als de wagen geen Europese nummerplaat heeft?

Heeft de wagen die je wilt overnemen geen Europese nummerplaat? Dan moet je sowieso een nieuwe nummerplaat aanvragen en een administratieve keuring laten uitvoeren. Daarna zal je een roos formulier ontvangen en zal je verzekeraar je het vignet opsturen.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Contacteer dan je makelaar voor info en advies op maat van jouw huidige situatie.

Ben je van plan om binnenkort een voertuig van je (groot)ouders of partner over te nemen, maar heb je nog geen autoverzekering? Vraag dan vrijblijvend je offerte aan.

Terug naar overzicht